2011. december 14., szerda

Narancsvirágvizes-mandulás-fekete csokis keksz

Frissében...
Fekete csoki és narancs. Számomra felülmúlhatatlan páros, ami jelen esetben ropogós, mandulás omlós keksszel társul... A narancsvirágvíz használatát nem viszik túlzásba a spanyol konyhában, de azért karácsony környékén csak előkerül ez a szédítő esszencia a szekrények mélyéről.


Mondanom sem kell, hogy sütés közben árad a narancsvirág illat a házban, amihez később a forró fekete csoki illata is társul... Nagyon hálás, a lelket is megnyugtató sütés is egyben...

A vajat kis darabokra vágjuk és a liszttel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot: cukrot, mandulát, reszelt narancshéjat és lazán összekeverjük. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját és a narancsvirágvizet. Ekkor már összeáll az alapanyag, így egy hosszúkás tojás formájú képződményt formázunk belőle és folpackba csomagoljuk. Már így becsomagolva, egy szabályos hengerré igazítjuk, olyan vastagságúra, amilyen átmérőjűre szeretnénk a kekszet később (én 5-6 cm átmérőjűre szoktam formázni). Ezt a hengert így folpackostól betesszük a hűtőbe legalább egy órára. Az idő leteltével kivesszük, és szépen felkarikázzuk, kb. 1 cm szélességben. Sűtőpapírra tesszük, és légkeveréses sütőben 180 fokon, kb.15 percet sütjük. Ha a szélei elkezdenek barnulni, akkor ez a jel hogy elkészült. Nem baj ha puhának tűnik, mert később még keményedni fog.

Egy edénybe vizet forralunk és arra ráfektetve, a vízhez nem érve, egy másik edénybe tesszük a csokit, amit összekeverünk a két kanál narancsvirágvízzel és a narancshéjjal. Ideálisan akkor kell bele mártani a kekszet, amikor a csoki darabok el kezdenek olvadni, de már van folyékony része. (Ilyenkor szép fényes és szuper sima marad a csoki.) Nem ideálisan pedig, egy kiskanállal rásegíthetünk, és rusztikusan elkenhetjük a csokit a kekszek felén. Így történt ebben az esetben.

Figyelem!! A lágy fekete csoki, amiből árad a narancsillat, valószínűleg arra késztet majd, hogy ne a kekszre kenjük...Vagy álljunk ellen, vagy olvasszunk több csokit.

Hozzávalók kb. 20 +-5 darabhoz:


keksz


150g liszt
egy nagy narancs fél reszelt héja (vagy egy kisebb narancs héja)
60g vaj
50g őrölt mandula
50g cukor
1 tojássárgája
4 evőkanál narancsvirágvíz


csoki


100-150g  legalább 55%-os fekete csoki (Én egy kedves kis csokiboltban szoktam beszerezni a csokis ügyeket Budapesten - Azték Choxolat -, ahol még profi tanácsot is adnak a csokik lelkéről és felhasználásáról.)
2 evőkanál narancsvirágvíz
másik fél narancs reszelt héja (vagy egy másik kisebb narancs héja)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése