2012. január 17., kedd

Kasztíliai fokhagymás leves

Sopa de ajo castellana
Kasztília egyik legrégebbi receptje, ami maradék száraz kenyérből, olívaolajból, fokhagymából és egy kis pirospaprikából hozza ki a legjobbakat. Ékes bizonyítéka nemcsak a nehéz vidéki életnek, de az emberi találékonyságnak is.

Bevallom, nagyon izgatta a fantáziámat hogy kipróbáljak egy olyan ízt, ami ennyire egyszerű és régi, és nagy valószínűséggel a kasztíliai pásztorok is ezt kanalazgatták... A legegyszerűbb változatát csak száraz kenyér, pirospaprika, fokhagyma, olívaolaj és víz alkotják, amit akkor érdemes kipróbálni, ha egy egyszerűbb húsmentes levest szeretnénk, vagy tényleg nincs más otthon. (Az eredeti spanyol fűszerpaprika sokkal füstösebb ízű mint a magyar, mivel  füstölve szárítják, amit mi csak a füstölt kolbászunkkal tudunk pótolni.)  De ha akad egy kis kolbász és tojás is, akkor érdemes ezt  a laktatóbb és "jómódúbb" verzióját elkészíteni, ami egy igazi kiadós leves, és teljesen új fénybe hozza a már jól ismert magyaros ízeket. (És nagyon gyorsan elkészíthető.)

Az olívaolajban alacsony tűzön megpirítjuk a fokhagymagerezdeket egészben, majd hozzáadjuk a kolbászokat és azokat is pár percig sütjük. A száraz kenyeret apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a fokhagymás, kolbászos olajhoz, amiben alaposan elkeverjük. A kenyér beszívja a zamatos olajat, így ebben az állapotában még pár percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és azzal is pirítjuk néhány másodpercig. Hozzáöntjük az alaplevet és lassú tűzön 5 percig főzzük. Ezek után finoman ráütünk annyi tojást, ahányan fogyasszák, és még pár percig rotyogtatjuk. Tálaláskor igyekszünk mindenki tányérjába egy-egy tojást is juttatni.


Hozzávalók 4 személyre:

fél dl szűz olívaolaj
10 dkg száraz kenyér kockákra vágva
15 dkg kolbász felkarikázva
4 fokhagymagerezd megpucolva egészben
1,2 l húsleves vagy zöldségleves alaplé 
1 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika
só és bors- ha még szükséges

5 megjegyzés:

  1. Pár hete kipróbáltuk Spanyol honban (Chinchón-ban) ezt a levest. Finom volt, bár nekem kicsit sósnak tűnt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó rólad hallani! Persze aki Spanyolországban császkál és eredetiben próbálgatja a recepteket, nem ér rá blogokat olvasni...:-)
      Ja, ez amolyan téli-melegítő leves, de ezt is el lehet sózni... Vagy a kolbász is már nagyon sós volt.

      Törlés
    2. Köszönöm az üdvözlést:-)))

      Mi legalább 50 fokban ettük ezt a levest:-) De úgy döntöttünk, ha törik, ha szakad ki kell próbálni a saját hazájában...a mi levesünkben füstölt hús darabok is voltak, valószínűleg már az is megalapozta a sós ízt...

      Törlés
    3. A lényeg, hogy nem fáztatok a leves után, így az teljesítette küldetését...:-)

      Törlés