2011. december 13., kedd

Körte fehérboros mázzal és friss szőlőszemekkel

Pera al vino blanco
Egy nagyon tipikus körtés desszert, aminek vörös boros változata a legismertebb, de kétségtelen hogy a fehérboros verziója sokkal rafináltabb. Gyorsan elkészíthető, és könnyű, gyümölcsös zárása lehet akár a karácsonyi vacsorának is. A fahéj, a szegfűszeg, a forralt bor pedig már a készítés során is igazi ünnepi hangulatot csempésznek a konyhába is...

A körtéket megpucoljuk, félbe vágjuk és egy citrom levével alaposan meglocsoljuk. A bort feltesszük a tűzre a cukor felével, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a narancs reszelt héjával. Beletesszük a körtéket, és fedő alatt puhára pároljuk őket. A lényeg, hogy átvegyék az ízt és kicsit megpuhuljanak, de ne essenek szét. Ez kb. öt-tíz percet vesz igénybe. Ha egy hústű könnyedén át megy rajtuk, akkor kész. Kivesszük a körtéket, hozzáadjuk a maradék cukrot a borhoz, és addig főzzük, amíg kicsit sűrűbb, sziruposabb állaga nem lesz.
Utána csak annyi a teendőnk, hogy a körtéket a friss félbevágott szőlőszemekkel egy tányérra helyezzük,  a sziruppal lazán meglocsoljuk, és a mandulaszeletekkel megszórjuk. A friss gyümölcsös ízek és a muskotályos szirup harmóniája, kétségtelenül egy könnyű és friss desszert emlékét hagyja a lelkünkben még a legvadabb vacsora után is...

Ha esetleg előre készítenénk el, akkor tegyük félre a szirupot, és a tálalás előtt melegítsük fel, és úgy tegyük a gyümölcsökre. Az is jól áll neki, ha a körte hideg és arra megy a forró szirup...

Hozzávalók (2 személyre):

2 közepes nagyságú Vilmos vagy Alexander körte
1,5 dl édes vagy félédes bor ( én itt jófajta Badacsonyi muskotályt használtam)
fél fahéjrúd
néhány szem szegfűszeg
100g cukor
1 kisebb narancs reszelt héja
1 kisebb fürt szőlő (muskotályos jellegű)
1 citrom leve
reszelt mandula


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése