2011. december 29., csütörtök

"Valencia vize", pezsgős-narancsos koktél

Agua de Valencia
Egy ravasz koktél, amit egy galíciai talált ki, baszk nógatásra, Valencia városában... Egyébként pedig két helyi valenciai specialitásra épül, úgymint a pezsgő és a narancs. 
Kitalálója a Galíciából származó Constatin Gil, festő és kávéház tulajdonos, aki visszajáró baszk vendégei kérésére kreálta meg ezt az italt. A baszk kliensek ugyanis viccesen mindig "bilbaoi vizet" kértek, ami a ház legjobb pezsgőjét jelentette, de mivel megunták mindig ugyanazt inni, arra kérték a főnököt, hogy kreáljon nekik valami eredeti "valenciai vizet"-is.

Így született meg 1959-ben ez a koktél, ami habár kinézetre a friss narancslére emlékeztet, gyorsan eszünkbe juttatja, vagy nem is tudom, inkább elfelejteti, hogy azért alkohol is van benne bőven... Mindenesetre nagy népszerűsége beindította a mixerek fantáziáját, mert mára már Sevillának vagy Murcianak is van saját  "vize"...

A koktél lehet teljesen száraz, azaz száraz pezsgőből és cukor nélkül készítve, vagy édesebb szájúaknak cukor hozzáadásával keverve. Ha különösen jó minőségűek az alapanyagok, akkor cukor nélkül is érdemes kipróbálni.

Egy kancsóba öntjük a narancslevet, a gint, a vodkát, a cukrot és összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Majd hozzáadjuk a pezsgőt is, és most már finomabban keverjük, hogy a pezsgés megmaradjon.  Végül jócskán adunk még hozzá jégkockát, és azonnal kiöntjük a poharakba.


Hozzávalók egy 1,5 l-es kancsóhoz:


0,5 l frissen facsart narancslé
60 ml gin
60 ml vodka
0,5 l behűtött pezsgő, száraz vagy brut (extra száraz)
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint vagy teljesen elhagyva)
jégkockák




Kétségtelenül egy nagyon különleges friss és egyben bódító ital is, amivel méltán koccinthatunk 2012-re is!


Boldog új évet mindenkinek!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése