2012. október 30., kedd

Katalán krém, ami nem créme brulée

Crema catalana
A legenda szerint, egy monostorban az apácák flant készítettek az oda érkező püspök tiszteletére, de az sehogy sem sikerült. Hogy feljavítsák, tettek hozzá egy kis kukoricalisztet, égettek rá egy kis cukrot és úgy vitték ki a főpásztornak. De mivel a cukor nagyon égetett, a püspök így kiáltott fel katalánul :"crema", azaz "éget". Innentől kezdve  lett a neve crema quemada, azaz égetett krém. Hivatalos egyházi ünnepe Szent József napja, amikor is ezt illik készíteni a szent tiszteletére. 

Egyébként pedig komoly nemzetközi gasztropolitikai téma... Magam is tapasztaltam, hogy sok szakácskönyvben  keverik a francia  créme brulée receptjével, holott a katalánok erősen meghúzzák a vonalat a különbségek között. A katalán könyvekben már a XIV. században ismert és zsidó hagyományokból eredeztetett katalán krém kizárja a tejszín, vanília és barna cukor használatát, és azt hogy vízgőzben készüljön. Helyette a citromhéjat, fahéjat és fehér cukrot részesíti előnyben, és természetesen a lassú tűzön való sűrítést.  A créme brulée csak a XVII. században tűnik fel Franciaországban, de hát a francia gasztromarketing már a középkorban is sokkal jobb volt, és valahogy a recepteken mindig áttűnik a "parfümös burzsoá diszkrét bája", amivel sohasem tudott a nemes spanyol egyszerűség versenyezni a nemzetközi porondon:-).

Ennyi súlyos történelmi bizonyíték után, azt hiszem tiszta szívvel láthatunk neki ennek a tipikus katalán édességnek, ami egyébként sosem hiányzik az éttermek és tapas bárok menüjéből vagy a hétköznapok asztaláról, talán egyszerűsége miatt is.

Egy liter tejet felteszünk lassú tűzön melegedni, egy reszelt citrom héjával és egy jó késhegynyi fahéjjal. Közben különválasszuk a tojások sárgáját és alaposan felverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tejet, mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről és fokozatosan hozzákeverjük a tojásos cukorhoz, állandó kevergetés közben. Ha ezzel megvolnánk, visszatesszük a közepesen meleg tűzre és tovább kevergetjük, amíg besűrűsödik. Itt a legfontosabb, hogy ne forraljuk fel, mert akkor a tojás összeugrik és túrós jellegű lesz. (Ez egyébként a gyerekeket és férfiakat nem szokta különösebben befolyásolni...) Végül egy nagy, vagy több kisebb mély tányérkába öntjük. Ilyenkor még tovább fog sűrűsödni és keményedni, de én kimondottan szeretem, ha inkább lágy krémes  jellege van, így nem nagyon sűrűsítem sokáig.

Kihűlés után már fogyaszthatjuk is. Megszórjuk cukorral és égetőpisztollyal megégetjük, ami egy kemény, forró és roppanós cukor réteget eredményez. (Spanyolországban külön eszközt tartanak fenn a cukor égetéshez, ami egy csiga alakú -valószínűleg az inkvizíciós eszközökből ihletett- vasrúd.) 

Egyetlen komoly problémája van: nagyon gyorsan elfogy.

A megmaradt tojás fehérjéből bármilyen habcsók jellegű dolgot készíthetünk. Én egy kis cukorral felverem, összekeverem darált mandulával és beteszem a sütőbe 170 fokra, ahol szépen kiszárad. Lehet a katalán krémhez is adni.


Hozzávalók (6-8 adaghoz):

1 liter tej
8 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
egy késhegynyi fahéj
2 evőkanál kukoricaliszt
100 g cukor a krémhez 
50 g cukor a krémek tetejére

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése