2011. augusztus 4., csütörtök

Borban párolt feketekagyló

Borban párolt feketekagyló 
Tegnap végre kisütött a nap! Ennek a ténynek annyira megörültünk így augusztusban, hogy késő esti naplementét dicsérő uzsonnát tartottunk a teraszon: borban párolt feketekagyló fehérborral, és olívaolajjal meglocsolt meleg pirítóssal. Sokféleképpen lehet enni ezeket a kagylókat, de az egyik legegyszerűbb, és szerintem a kagyló tengeri sós zamatát leginkább visszaadó verzió kétségtelenül ez. 

Szerencsére friss feketekagylót most már egyre több helyen lehet kapni, különösen ahol van friss halas pult, általában egy kilós kicsomagolásban. Ilyenkor örül az ember a ténynek hogy van, de ha van választási lehetőségünk, érdemesebb a kisebb méretűeket választani, mert azok ízletesebbek. Fontos, hogy zárva legyenek a kagylók. Ha nyitva van, akkor biztos hogy már nem él, így nem szabad felhasználni. Ha zárva van de gyanúsan nehéz, akkor is meg kell szabadulni tőlük, mert akkor meg sárral vannak teli, (de ez utóbbi nagyon ritkán fordul elő).

Tehát az első lépés a tisztítás. Én egy hideg vízzel teli edénybe teszem őket, és egy késsel óvatosan kihúzom-levágom a kagylóból kiálló fonalakat, (amikkel eredetileg kapaszkodnak), és egy kis kefével átdörzsölöm kívűről a koszosabbakat. Egy nagyobb edényben a kagylóhoz kiválasztott borból teszek egy másfél decilitert és beleteszem a kagylókat. Amikor forrni kezd, lefedem és óvatosan megmozgatom-megrázom az edényt. A kagylók azonnal elkezdenek kinyílni, vagy ha még nagyon zártak, tovább hagyjuk a tűzhelyen, de egy-két perc múlva már biztosan kiszedhetjük őket. 
Gyakorlatilag minél kevessb ideig "fő", annál finomabb az íze. Ha csak egy centit nyílt ki, az is rendben van, de azokat amelyek egyáltalán nem nyíltak ki,  el kell dobnunk.  


Egy edénybe kiszedem őket és friss citrommal meglocsolom. Érdemes még a főzővizet is leszűrni (lesznek benne kagylódarabok), és néhány kanálnyival nyakonönteni, ami méginkább visszahozza a tenger ízét.....:-) Nyugodtan ehetjük kézzel. Szétnyitjuk és ügyesen kiharapjuk a kagylóhúst. Egy olívaolajjal bőségesen meglocsolt, vasedényben pirított parasztkenyérrel és friss paradicsommal igazi nyári tengert idéző uzsonna...



Hozzávalók (4 személyre):

1 kg feketekagyló (a spanyol kagylók küzül a Galíciából valók a legfinomabbak)
1 üveg száraz fehérbor
 friss citrom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése