2011. december 20., kedd

A férfi, aki felemelt minket a földről


A már "boldogan" felmosó nő
Nem tudom mosott-e fel valaki kézzel hideg követ, vödörbe csavargatva a felmosórongyot, nagyjából négykézláb...
Hát ezért szeretnék megemlékezni a néhány napja elhunyt spanyol feltalálóról Manuel Jalón-ról, aki a kicsavarható felmosószettel, literálisan is felemelt minket a földről. Meg ha már Steve Jobs-ról is megemlékeztünk korábban, azt hiszem ez a globális találmány is megér ennyi figyelmet.  Nem tartom furcsának az összehasonlítást, ugyanis ha megkérdeznénk a Föld lakóit, hogy jelenleg ki ismeri és használja a kicsavarható felmosófejet, illetve az Apple-t, azt hiszem, nem ez utóbbi kerülne ki győztesen.
Az úriember eredetileg repülőgép-tervező mérnök volt, akit az amerikai hangárokban látott kefés olajfelmosás ihletett meg. Saját bevallása szerint, eredetileg valami nagyot és maradandót akart alkotni a repülőtervezésben. Amikor ambíciójáról beszámolt egy jóbarátjának egy kis tapas bár pultjánál, mellettük éppen egy idős hölgy mosta fel a követ négykézláb hajlongva... Szóval a barát csak annyit mondott, hogy mielőtt megváltaná a világot, talán ki tudna találni valamit, hogy a nőknek ne így kelljen dolgozni.
Így 1956-ban Spanyolországban bemutatták a kicsavarható felmosófejet és vödröt, aminek kifejlesztésében, bármilyen meglepő is, nagy szerepet játszott a repülőgépek hidrodinamikájának ismeret is. Az új találmányt azonban komoly kétkedés fogadta, és csak úgy tudták eladni, hogy ha minden egyes vásárlónak próbafelmosást tartottak... A takarítónők, akik miatt eredetileg megszületett az eszköz, kisebb lázadást szerveztek a „versenytárs” ellen, amíg lassan ők is rájöttek, hogy ez nekik is nagy segítség a különböző reumatikus és gerincbetegségek elkerüléséhez, ami tipikus egészségügyi probléma volt ebben a munkakörben. Aztán pár év múlva fordult a kocka, és elkezdtek zúdulni az érzelmes hálálkodó levelek a feltalálónak, hogy egy templom felmosása már nem rémálom, hogy a kórházi takarítónők jól ápoltan és méltósággal tudnak takarítani, és hogy a férfiak sem viszolyognak már ez ellen a házi tevékenység ellen (annyira)... Méltóságteljes munka lett belőle.
Azt hiszem jót fognak cseverészni Steve Jobs-szal a mennyországban, mert végül is sok a hasonlóság közöttük. Manuel Jalón is békésen élvezhette volna a felmosószettből bejött millióit egy karibi szigeten, de helyette belevágott az eldobható fecskendő kifejlesztésébe, aminek végleges tökéletesítése is az ő nevéhez fűződik. Interjúi alapján kicsit az is az érzésem, hogy ő maga is sokkal büszkébb volt az injekciós tűk terén elértekre, mint  a kevésbé szofisztikált felmosóra. Pedig kedves Manuel, mi nők akik naponta suhanunk át egy felmosófejjel a konyhán, a folyosón vagy a gyerekszobában, így 2011-ben is nagyon hálásak vagyunk  ezért az ötletért! Köszönjük, hogy észrevette a földön kuporgó asszonyt és a feltaláló képességét nem vadászrepülőkbe vagy harci bombázókba ölte, hanem valami olyasmibe, ami megkönnyíti az amúgy is dolgozógyereketnevelőháztartástvezető nők, és a kiemelkedő, háztartási munkát is végző férfiak e mindennapi, de elkerülhetetlenül szükséges teendőjét!
Muchas gracias.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése