2012. június 18., hétfő

Andalúz rizssaláta

Andalúz rizssaláta
Meggyőződésem, hogy ezt a receptet az arabok felejtették Dél-Spanyolországban, és annyira jóízüre sikeredett, hogy a spanyol kollégák is kivételesen kibírták, hogy ne tegyenek  bele egy kis fokhagymát... 

A lelke ennek a salátának a bor, amiben összepároljuk az alapanyagokat. És itt jön az egyedisége: akit a gyümölcsösebb ízek vonzanak, azok inkább könnyedebb muskotályos vagy gyümölcsösebb száraz/édes bort válasszanak, míg a sósabb ízek rajongói, feltétlenül szárazabb és érettebb bort próbáljanak ki.

Én az utóbbi csoporthoz tartozván, egy idősebb olaszrizlinget választottam, aminek mandulás jegyei nagyon szépen kiegészítették a salátát. Barnarizsből készítve, almával és mazsolával megszórva, nagyon egészséges és könnyű fogás. Persze alapjában véve egy sós, hagymát és gombát is tartalmazó étel, úgyhogy semmiképp ne egy édes tejberizses jellegű ízvilágot képzeljünk el!

A rizst nehány kanál olívaolajban megforgatjuk majd dupla annyi vízzel felöntjük és készre főzzük. A végén hideg vízzel leöntjük, leszűrjük és félre tesszük. A hagymát apróra vágjuk és néhány kanál olívaolajon alacsony tűzön megdinszteljük. Ha megpuhult, de nem barnult meg, hozzáadjuk a megpucolt és közepes kockákra vágott almát. Néhány percig ezzel is dinszteljük. Végül hozzáadjuk a mandulát az olívabogyókat, a vékony szeletekre vágott gombát és a borral felöntve továbbra is lassú tűzön, fedő alatt párolva és néhányszor megkeverve (kb. 10 percig) összerotyogtatjuk. (Addig egy pohár bort elkortyolgatva ellenőrizzük a helyes választást.)
Végül óvatosan összekeverjük a rizzsel és esetleg friss szőlőszemekkel vagy szeletelt mandulával tálaljuk. A legjobb "még kicsit langyosan". 

Hozzávalók:

3 dl barnarizs
150 g csiperke
150g magozott olívabogyó
2db alma
100g mandula (szeletelt)
100g mazsola
2 nagyobb hagyma
1,5-2 dl fehérbor
olívaolaj
néhány friss szőlő szem a díszítéshez, de ez el is maradhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése