2012. július 2., hétfő

Córdobai gazpacho

Salmorejo cordobes

Igazi neve Salmorejo cordobes, és ez is valójában egy gazpacho típus, ami a gazpacho andaluz-zal szemben sokkal krémesebb és sűrűbb. Ugyanolyan népszerű, de nélkülözi annak zöldségkavalkádját és lényegében csak paradicsomból áll. Ezt viszont a bőséges kenyérbél teszi sokkal sűrűbbé és különlegesebbé. Olyan gyönyörűen harmonizál a paradicsom, az olívaolaj és a fokhagyma, hogy egyszerűen ellenállhatatlan. (Nekem komoly önfegyelemre van szükségem, hogy ne “kóstoljam túl”, amikor csinálom…) És nagyon egyszerű. Aki szereti a gazpacho andaluzt, annak ez is ízleni fog. 
A paradicsomot megmosom és apró darabokra vágom. Összeturmixolom, és hogy a héjától és magoktól megszabaduljunk, és a krémesebb állagot elérjük, egy apró lyukú tésztaszűrőbe tesszük és fakanállal addig kevergetjük, amíg teljesen átpaszírozzuk. Ez nagyon gyorsan megy. Ezután  a fokhagymával, az olívaolajjal és a korábban beáztatott kenyérbéllel ismét alaposan összeturmixolom, úgyhogy sűrű, de krémes maradjon. Közben ízlés szerint megsózom. Végül egy kiskanálnyi ecettel még ízesítem.
Igaziból ez az ecet ügy egy nagyon érzékeny pont, amiről, komolyan mondom, több vitairat is született elismert szakácsok tollából. A Salmorejo Cordobés Céh, -azaz az a baráti társaság, ahová csak születési jogon lehet bekerülni és fő feladatának ennek a gazpacho-nak az ápolását és fennmaradását szolgálja-, hivatalosan nem tesz bele ecetet, mondván történelmileg nem tettek bele ecetet. Ezzel szemben, sok szakács úgy érzi, egy kis ecet mégiscsak jót tenne neki, ugyanis ők azt feltételezik, hogy eredetileg is tehettek hozzá ecetet a spanyol konyha gazpachora vonatkozó hagyományai alapján, ami eredetileg csak áztatott száraz kenyérből, olívaolajból, fokhagymából és hát ecetből állt… A vita a mai napig tart, úgyhogy mindenki döntse el inkább saját ízlelő bimbóira bízva… 
Legalább félóra hűtőszekrény kell neki. Feltétnek főtt tojás, és/vagy sonka darabok nagyon jól jönnek, de vigyázat, ezekkel könnyen  főétel lesz belőle...

Hozzávalók:
1 kg érett paradicsom
2 nagyobb gerezd fokhagyma
15-20 dkg vízbe áztatott kenyér
fél deci szűz olívaolaj
kiskanálnyi borecet
Feltéthez:
2 főtt tojás
sonka darabok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése