2011. május 20., péntek

Zöld spárga karamellizált hagymával pirítóson

Zöld spárga karamellizált hagymával

Tegnap váratlanul bejelentkezett egy jóbarátnőm, és kb. húsz percem volt, hogy összedobjak valami tapasnak valót a csajos estéhez. Közben egy csomag zöld spárga mint "végre friss idényzöldség", igazi jövőkép nélkül állt a hűtőben. Mivel pirítva nagyon szeretem, mert gyors és valahogy a frissessége is megmarad, ezzel a gondolattal és a szükséghelyzettel el is dőlt a sorsa. (Még Észak-Spanyolországban ettem egyszer egy puccos helyen előételnek tányéron, és külön felszolgált kenyérrel, de így pirítóson kínálva igazi tapas lesz belőle.)
A hagymákat vékony karikákra vágom és a felaprózott fokhagymával néhány kanál olívaolajban pici sóval közepes lángon puhára dinsztelem. Mikor már egy kis színe is van, hozzáadok két csapott teáskanálnyi barna cukrot és tovább kevergetve átkaramellizálom. Ezek után kb. 1 dl tejszínt hozzákeverek,  hogy az egész kissé krémes állagú legyen. Sózom, borsozom ízlés szerint, és félre teszem. 


A spárgák kemény végét letöröm (pontosabban, ahol könnyen letörik, ami eshet akár a közepére is), a spárgákat megsózom és egy-két kanálnyi olívaolajon folytonos mozgatás közben átpirítom. Érdemes közben megkóstolni, hogy időben abbahagyjuk a pirítást, és ropogós maradjon. Ezalatt bagett vagy más kenyérféleséget szeletekben megpirítunk, és olívaolajjal kicsit meglocsoljuk. A spárgaszeleteket hosszában rárakjuk és a krémes pirított hagymát rátesszük, ami egyben össze is fogja őket. Végül még egy kis olívaolajjal meglocsoljuk… Általában még melegen esszük, de tegnap a nagy beszélgetésben hidegen is sorra kerültek, ami egyáltalán nem volt gond... (De azért ne készítsük el őket órákkal korábban, mert a spárga csúnyán össze tud esni.)


Hozzávalók (2 személynek önállóan, 4 személynek tapasnak):
500g zöld spárga
4 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
barna cukor
1dl tejszín
bagett (vagy egyéb kenyér)
szűz olívaolaj
só, bors

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó lehet, még a héten kipróbálom, köszi!Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igen sikerült, azóta már a pácolt olívabogyót is elkészítettem, de nem hagytam elég ideig pácolódni és csak a vége volt nagyon jó. Legközelebb kivárjuk amíg összeérnek az ízek!

      Törlés
    2. Ezzel sokszor én is így vagyok, hogy addig-addig kóstolgatom, hogy nincs ideje beérni:-)

      Törlés