2012. május 23., szerda

Zöld spárgakrémhab garnélanyárssal és buggyantott tojással

A habos spárgakrémben gyönyörűen életre kel a kakukkfű, a kicsit még folyós tojássárgája kacéran szétfolyik, a spárgafejek diszkréten roppannak, és a fokhagymás garnélarákok  jólnevelten túllépik önmaguk lehetőségeit... 

Ez az a recept, amire mi is azt mondhatnánk, mert megérdemeljük... 

A szokásosnál kicsit ügyködősebb, de annyira deluxe érzést ad, hogy erősen javasolt egy esős délutánra vagy egy különlegesebb gyertyafényes estére. Önmagában is szép és romantikus egymásratalálása ez a hagyományos spanyol konyhának a világkonyhával.

Meglepően laktató is, hiába a könnyű a spárgakrém, hiszen azért csak van benne egy egész buggyantott tojás, a nyárson pedig a spárga feje, garnélák és az olajba mártott pirítós darabkák díszelegnek...

A spárga alját, ahol hagyja magát, letörjük  és eldobjuk. A spárga fejét szintén levágjuk és félretesszük. Ami így megmaradt,  a kakukkfűvel, sóval és borsssal ízesített tejben, lassú tűzön kb. húsz percig főzzük.
A levágott fejeket egy szűrőben a csendesen fövő tej fölé tesszük, fedőt teszünk rá és  tíz percig pároljuk őket, majd levesszük és enyhén sózzuk.

Ha letelt a húszperc és a spárga láthatólag puha, hozzáadjuk a tejszínt, összeturmixoljuk, gyorsan átpaszírozzuk egy aprólyukú szűrőn és mégegyszer megrotyogtatjuk, majd félrehúzzuk. 

Közben néhány gerezd fokhagymát apróra vágunk, olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a hideg vízben kiengedett garnélarákokat és néhány percig együtt pirítjuk. 

Végül elkészítjük a buggyantott tojást. 1 liter vizet felforralunk, három evőkanál fehér ecetet adunk hozzá és egy csipetbnyi sót. A tojásokat egyenként egy tányérba felütjük és óvatosan belecsúsztatjuk a vízbe. (Ilyenkor a tojásfehérje mintegy "becsomagolja" a sárgáját.) Kb. három perc múlva óvatosan kivesszük a tojásokat egy tányérra. 

Végül a pirított kenyereket (és akár a spárgafejeket is), megtunkoljuk a garnélarák szószában és a spárgafejekkel együtt hústűre húzzuk őket.

A spárgahabot elegáns üvegtányérokba töltjük (a deluxe érzés miatt), beletesszük a tojásokat, teszünk rá néhány spárgafejet és a nyársakkal kínáljuk.



Hozzávalók:

2 csomag megmosott zsenge zöld spárga (kb 800g)
8 dl tej
1,5 dl tejszín
néhány gerezd fokhagyma
1 csomag fagyasztott koktél garnélarák (250g fagyasztva)
annyi tojás, ahányan eszünk
kakukkfű
pirított kenyér
3 evőkanál fehérborecet
olívaolaj, só, bors
hústű vagy koktélpálcikák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése