A habos spárgakrémben gyönyörűen életre kel a kakukkfű, a kicsit még folyós tojássárgája kacéran szétfolyik, a spárgafejek diszkréten roppannak, és a fokhagymás garnélarákok jólnevelten túllépik önmaguk lehetőségeit...
Ez az a recept, amire mi is azt mondhatnánk, mert megérdemeljük...
A szokásosnál kicsit ügyködősebb, de annyira deluxe érzést ad, hogy erősen javasolt egy esős délutánra vagy egy különlegesebb gyertyafényes estére. Önmagában is szép és romantikus egymásratalálása ez a hagyományos spanyol konyhának a világkonyhával.
Meglepően laktató is, hiába a könnyű a spárgakrém, hiszen azért csak van benne egy egész buggyantott tojás, a nyárson pedig a spárga feje, garnélák és az olajba mártott pirítós darabkák díszelegnek...
A spárga alját, ahol hagyja magát, letörjük és eldobjuk. A spárga fejét szintén levágjuk és félretesszük. Ami így megmaradt, a kakukkfűvel, sóval és borsssal ízesített tejben, lassú tűzön kb. húsz percig főzzük.
A levágott fejeket egy szűrőben a csendesen fövő tej fölé tesszük, fedőt teszünk rá és tíz percig pároljuk őket, majd levesszük és enyhén sózzuk.
Ha letelt a húszperc és a spárga láthatólag puha, hozzáadjuk a tejszínt, összeturmixoljuk, gyorsan átpaszírozzuk egy aprólyukú szűrőn és mégegyszer megrotyogtatjuk, majd félrehúzzuk.
Közben néhány gerezd fokhagymát apróra vágunk, olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a hideg vízben kiengedett garnélarákokat és néhány percig együtt pirítjuk.
Végül elkészítjük a buggyantott tojást. 1 liter vizet felforralunk, három evőkanál fehér ecetet adunk hozzá és egy csipetbnyi sót. A tojásokat egyenként egy tányérba felütjük és óvatosan belecsúsztatjuk a vízbe. (Ilyenkor a tojásfehérje mintegy "becsomagolja" a sárgáját.) Kb. három perc múlva óvatosan kivesszük a tojásokat egy tányérra.
Végül a pirított kenyereket (és akár a spárgafejeket is), megtunkoljuk a garnélarák szószában és a spárgafejekkel együtt hústűre húzzuk őket.
A spárgahabot elegáns üvegtányérokba töltjük (a deluxe érzés miatt), beletesszük a tojásokat, teszünk rá néhány spárgafejet és a nyársakkal kínáljuk.
Hozzávalók:
2 csomag megmosott zsenge zöld spárga (kb 800g)
8 dl tej
1,5 dl tejszín
néhány gerezd fokhagyma
1 csomag fagyasztott koktél garnélarák (250g fagyasztva)
annyi tojás, ahányan eszünk
kakukkfű
pirított kenyér
3 evőkanál fehérborecet
olívaolaj, só, bors
hústű vagy koktélpálcikák
hústű vagy koktélpálcikák
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése