2012. május 21., hétfő

Két öreg néni beszélget a padon... Madridban

Nézünk, de nem látunk
Két öreg néni beszélget  és kézimunkázik a padon, mikor elmegy előttük egy csinos homoszexuális fiú pár kézenfogva. Abbahagyják a beszélgetést és rosszallóan, már-már megbotránkozva nézik a párt, mire megszólal az egyikük: „ - Felháborító! Hihetetlen, hogy ilyen időben, rövid ujjú pólóban császkálnak a fiatalok!.. „" (PR film a homofóbia ellen)

Néhány napja volt (május 17) a homofóbia ellenes világnap, aminek bevallom, utána kellett néznem, hogy pontosan mit is jelent, (homofóbia: félelem a homoszexualitástól).  Ráadásul rengeteg érdekes és megdöbbentő adatot fedeztem fel. A tudományos világ csak 1973-tól ismeri el, hogy a homoszexualitás nem betegség. Ennek ellenére, 80 országban hivatalosan letartóztathatnak valakit ha homoszexuális, míg 9 országban a mai napig halálbüntetés jár érte... 

Európában csak Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Norvégiában köthetnek hivatalosan házasságot. Egyébként ez a nyitottság Madridban különösen jól érzékelhető. Nem fordul meg senki az utcán ha egy fiú vagy lány párt lát kézen fogva sétálni az utcán, kapcsolatukat felvállalva. Rengeteg vezető, politikai  és média személyiség is nyíltan felvállalja a homoszexualitását. Házasságkötése egy hasonlóneművel nem nagyobb hír, mint heteroszexuális kollégájáé. 

Úgyhogy Madrid amolyan menedéke is lett a homoszexuálisoknak. Nem tudom hogy véletlen-e, de csak két nappal korábban van a család nemzetközi napja, ami Spanyolországban is sok ellentétet szül a két világnap köré szervezett események között. 


Sokszor, egy időben, különböző helyen tartanak felvonulást, sőt a családi érték védelmében meghirdetett katolikus összejövetelek gyakran kimondottan a guy-ek ellen irányulnak. Amit egyébként nem nagyon értek. Ha a család az összetartozás és szeretet jelképe, ahol az ebben felnövő fiatal helyes értékeket kap, miért nem fér ebbe bele a homoszexualitás tolerálása? Ha egy ilyen értékekben (szeretet, erkölcs, mások becsülete, műveltség) családban  kiderül, hogy a gyerek vagy  a papa  homoszexuális, akkor az már nem lehet értékes? Hogy is van ez? A homoszexuálisok nem követhetnek és hihetnek a családi és egyéb társadalmi értékekben? Egy guy pár nem mehet el egy a családi értékeket hirdető összejövetelre, ha az megértést és szeretetet hirdet? 

Nekem ez az egész homoszexuális ügy mindig is túlmisztifikált volt. Ha a mai világban már megválaszthatjuk a vallásunkat, a bőrünk színét, az országot ahol élni akarunk, a gyermekvállalást, még akár a nemünket is, miért nem választhatjuk meg szabadon és hivatalosan a párunkat is, még ha az a másik nemből való is? Ráadásul, ha ez nem is kedv kérdése. Tényleg azt várjuk, hogy egy homoszexuális, teljesen adja fel az életét és a boldogságát és viselkedjen heteroszexuálisan, egy álcsaládban, álgyerekekkel, csakhogy társadalmilag elfogadható legyen? Miért csinálunk még mindig úgy, mintha a homoszexualitás nem létezne? Miért zavar ez még olyan sokakat? Szerintem sokkal aggasztóbb, hogy évente  több ezer gyereket és fiatal lányt adnak el és kényszerítenek szexuális munkára, mint az, hogy kinek milyen a szexuális irányultsága. Ennek a megoldásáért tényleg érdemes lenne tüntetni és megmozdulást szervezni. 

Egyébként az is egy érdekes tény, hogy miközben a heteroszexuálisok között radikálisan csökkent a civil házasságok száma, és egyre kevesebben látják vonzónak a házasság intézményét, a homoszexuálisok szinte mindent megadnának érte, hogy hivatalosan, az állam előtt is kimondhassák a boldogító igent. Lehet, hogy ők sokkal biztosabbak és elkötelezettebbek a "hagyományos családi értékek" mellett, mint heteroszexuális honfitársaik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése