2011. július 22., péntek

Paradicsomos-tonhalas empanada

Paradicsomos-tonhalas empanada
Családi strand látogatást szervezve azonnal felmerült a kérdés, hogy mi az ami hűtőtáskába is pakolható, könnyen ehető és nem utolsó sorban ellenáll a nyári kánikula megpróbáltatásainak is, és mondjuk nem szendvicsnek hívják. A helyzetet tovább befolyásolta a családban jelenlevő aktív spanyol lobby tevékenység és egyes családtagok  visszafordíthatatlan olívabogyó függősége. Mivel még a jófajta falusi paradicsomból is volt egy csomó itthon...  a spanyol befolyás nagy örömére, végül is a strandos napon paradicsomos empanada illatra ébredt az egész ház...  A korábban már leírt cukkinis empanada klasszikus változatáról van szó, amiben a paradicsom és a tonhal a főszereplő.

A hagymát megdinszteljük és a kockára vágott paradicsommal összekeverjük, majd tovább pirítjuk, míg a paradicsomkockák kezdenek szétesni. Sózzuk, borsozzuk (én egy kis friss kakukkfűvel is megszórtam) és a tűzről levéve hozzákeverjük a tonhalkonzervet úgy,  hogy apró darabokra essen szét. Én az egyik konzerv tonhal olaját is hozzászoktam keverni, hogy kicsit karakteresebb legyen az íze. Az így kapott masszát rákenem az egyik levelestésztára majd bőségesen megszórom olívabogyóval és kapribogyóval. (Az eredeti recept szerint főtt tojást is elmorzsáznak a paradicsomszószban, de én ezt csak télen szoktam bevetni.) A másik leveles tészta alappal lefedem, összenyomkodom villával a széleket, megkenem olívaolajjal a tetejét, egy villával megszurkálom és a 200C fokra előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütöm, míg a teteje aranybarnára pirul. Kreativitásunktól függően felszeletelhetjük négyzet alakúra vagy háromszög formájúra, illetve kisebb vagy nagyobb falatkákra, attól függően hogy tapasnak, előételnek vagy éppen főételnek szánjuk-e.  

(Konzerv darabolt paradicsomból  is elkészíthető. Ilyenkor két nagyobb 400g nettó tömegű konzervet használunk fel.)

Hozzávalók (4 személyre főételként):

2 csomag friss leveles tészta (élesztő nélküli)
1-1,5 kg paradicsom vagy 2 konzerv darabolt paradicsom (400g)
2 kisebb vöröshagyma
2 tonhalkonzerv
zöld vagy fekete olívabogyók
kapribogyó
só, bors
friss kakukkfű

1 megjegyzés: