2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi aszalt gyümölcs kompót


Aszalt gyümölcs kompót
Az egyik legtipikusabb karácsonyi desszert, amit nálunk mindig a baszk nagynéni készít, lévén vörösboros változata, Baszkföld egyik jellegzetes édessége. Aki szereti a kompótokat, az bizonyára élvezni fogja ezt az ünnepi változatot is. Egyébként a kompótért mindenki a XVIII. századi franciáknak hálálkodik, ezért itt kell megjegyeznem, hogy a spanyol zsidók (sefardik) körében már az inkvizíció előtt nagy hagyománya volt ennek az édességnek, amit "Kompostos"-nak neveztek.

A citrom héját lereszeljük, majd a citromot kifacsarjuk. A körtét és az almát megpucoljuk, a magházukat kivágjuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, majd jól elkeverjük a citromlével. Lefedjük és a hűtőbe félretesszük a gyümölcsöket, majd a citromhéjat is elcsomagoljuk melléjük egy darabka folpackba.
Az aszalt gyümölcsöket leöblítjük és felöntjük a borral és ásványvízzel. Hozzáadjuk a vanília rúd kikapart magjait, összekeverjük és 12 órán át ázni hagyjuk. Ha letelt az áztatási idő, akkor a keverékhez hozzáadjuk a hűtőbe eltett citromhéjat és magas hőfokon főzzük, amíg el kezd rotyogni. Ha ez megtörtént, jóval alacsonyabbra vesszük a tüzet, és kb.  még fél óráig tovább főzzük. Ezek után, hozzáadjuk a friss gyümölcsöket, a cukrot és még tíz percig főzzük. Langyosan tálaljuk. 

Hozzávalók (4 személyre):

1 körte
1 közepes alma
300 dkg kevert aszalt gyümölcs (füge, szilva, sárgabarack)
2,5 dl édes vagy félédes fehérbor (itt ismét csak egy félédes muskotályost használtam)
3/4 liter víz
50 g cukor
1 citrom
fél vaníliarúd





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése