2011. augusztus 31., szerda

Andalúz csicseriborsó saláta

Csicseriborsó saláta Andalúz módra

Csicseriborsó, azaz a garbanzos - a "szegények eledele"-ként ismert Spanyolországban, habár szegénynek egyáltalán nem nevezhető múlttal rendelkezik. Már közel tízezer éve termelik a Távol Keleten és óriási karriert futott be a mediterrán vidékeken, majd gyakorlatilag az össze kontinensen. Európában a középkor vége felé lett kegyvesztett a zöldborsó megjelenésével, és maradt a szegény és keményen dolgozó köznép kedvence. 


Nagyhéten ma is az egyik legtipikusabb húsmentes fogás Spanyolországban, míg nyáron a saláta verziója a közkedveltebb. Negyven fajtája létezik, és csak szerencsénken múlik, hogy melyikkel találkozunk a polcokon... Vehetjük nyersen vagy már előfőzve is, habár konzerv verzióját kicsit nehezebb megtalálni egy átlagos boltban. Mindenesetre megéri, mert sok időt megspórolhatunk a főzésével. (Ha mégsem találunk konzervet, akkor be kell áztatni főzés előtt minimum 12 órára, majd a fajtától függően friss vízben 1-2 óra alatt megfőzni vagy kuktába tenni. Ilyenkor 2 főre kb. 130 g száraz  csicseriborsót számolhatunk.)

A csicseriborsó salátának is sok verziója van és személyes szabadságunk eldönteni (attól függően is, hogy mi van otthon), hogy mivel gazdagítjuk. Ez az andalúziai saláta nagyon jó tapas vagy előétel lehet egy friss rozéval, de jól megy halakhoz vagy húsokhoz is köretként.
A csicseriborsót alaposan megmossuk és összekeverjük a feldarabolt paradicsommal és kemény tojással. Megszórjuk az eltépkedett friss bazsalikomlevéllel. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymát és a citrom levét összekeverjük, ráöntjük a salátára, sózzuk, borsozzuk és végül meghintjük a kapribogyókkal. Az egészet óvatosan összekeverjük és tálalás előtt 15 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek még jobban összeérjenek (és még hidegebb legyen). A megmaradt salátalevet feltétlenül érdemes kitunkolni! 

Hozzávalók (2 személyre):

1 doboz konzerv csicseriborsó (400g)
2 paradicsom
1 kisebb citrom leve
2 főtt tojás
1 kiskanál kapribogyó
kb. 5 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj
néhány levél friss bazsalikom
só, bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése