2011. július 12., kedd

Gazpacho, leves kánikula ellen


Gazpacho andaluz

Vagy öt kg paradicsommal érkeztünk meg vidékről a minap és így mindketten tudtuk, hogy elérkezett az idő... Igazi mediterrán hőség van, amire csak egyetlen megoldás létezik: a gazpacho. Szegény, sokszor konzervparadicsomokkal megalázott és felvizezett spanyol paradicsomleves, aminek igaziból nincs fix receptje és bátran mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Ezt nem nagyon kéri az ember bárban vagy étteremben, ez amolyan mama receptje szerint készített otthoni dolog.
Mint annyi jó spanyol fogás ez is a szegények eledele volt és eredetileg a megszáradt kenyeret vízben áztatták és azt olívaolajjal, fokhagymával és ecettel ízesítették. (Neve is olyasmit jelent, hogy maradék, töredék.) De aztán jött Amerika felfedezése és szerencsénkre paradicsom és paprika is került hozzá. A rusztikus konyha kedvelői kipróbálhatják, hogy milyen volt az eredeti gazpacho, amikor is még mozsárban törték össze a hozzávalókat. Mindenesetre, a turmixgépeknek köszönhetően az állaga ma má könnyű és krémes, és így egy gyors és igazi nyári hűsítő leves vált belőle.
A hozzávalókat apró kockákra vágjuk (az uborkát meghámozzuk) és a paradicsomot turmixoljuk össze először botmixerrel. Ehhez az alaphoz adjuk fokozatosan a többi zöldséget és a kenyeret. Én ennyi mennyiséghez kb. két deci vizet öntök, hogy kicsit hígabb legyen, de ez már ízlés kérdése, hogy ki mennyire  „könnyedebben szereti” ezt a levest. Mi szeretjük hogy ha kicsit sűrűbb és a paradicsom dominál. A fűszerekkel óvatosan kell bánni, mert az ízek körülbelül félóra múlva érnek össze a paradicsom savassága miatt. Az étel lelke ismét csak az olívaolaj, ami szinte megszelídíti a paradicsomot, és ettől lesz lágyabb a leves íze. Ez ismét csak ízlés és a paradicsom savasságának kérdése, hogy mennyi olívaolajat teszünk hozzá, ezért érdemes megkóstolni, hogy nekünk hogyan ízlik a legjobban. Végül egy kiskanálnyi borecettel megkoronázzuk az egészet. Legalább félórára hűtőszekrénybe tesszük, vagy ha nincs időnk jégkockával tálaljuk. Feltétként az alapanyagokból félreteszünk egy kicsit és apró kockánként felvágva meghintjük a leves tetejét. (Ha van időnk tálalás előtt még egy kicsit összeturmixolhatjuk, hogy még jobban harmonizáljanak az ízek.)

Hozzávalók :
Leves
2 kg paradicsom
1 nagyobb tv paprika
1 kígyóuborka
1 kisebb vöröshagyma
1 nagyobb fokhagymagerezd
1 nagyobb szelet száraz kenyérbél
kb. 2dl víz
kb. 1,5 dl szűz olívaolaj
kiskanálnyi borecet
só, bors

Feltét
1 paradicsom
1 kisebb paprika (lehet színes kaliforniai is)
1 kisebb uborka
fél vöröshagyma

3 megjegyzés:

  1. Majdnem megfeledkeztem róla ezen a nyáron, de így megvan a hétvégi menü! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Hát örülök hogy inspiráltalak! A legjobb a nagyobb méretű un. parasztparadicsomból, mert nagyon zamatos és a kisebb fajtákkal ellentétben kevésbé savas és kevesebb magja is van...
    Hmm....lehet meglátogatunk??

    VálaszTörlés
  3. Már rég jártam a blogodon, de megérte a visszatérés:-) Ma ezt a levest készítettem el. Jól esik ebben a vad melegben!

    VálaszTörlés