2011. május 21., szombat

Újkrumpli pikáns paradicsomszósszal, avagy patatas bravas

"Bátor krumpli"
Már nagyon vártam az újkrumplit, mert ez a tapa eredendően abból az igazi. Olívaolajban sült krumpli, kellemesen csípős, friss paradicsomszósszal. Innen az elnevezés is hogy "bátor krumpli", ugyanis a spanyoloknak tényleg bátorság kell ahhoz hogy csípőset egyenek...:-) Persze a mi magyar ízlésünknek ez távolról sem csípős, inkább kellemesen pikáns. Természetesen ezt is sokféleképpen lehet készíteni (sok helyen aliolival keverik vagy fűszerpaprikával erősítik), de ebben az estben maradok a hagyományos madridi verziónál. A  pirított sós mandulához hasonlóan, ez is amolyan tipikus hideg sör mellé illő, gyorsan elkészíthető beszélgetős tapa. 


A hagymát, a fokhagymagerezdeket, az édes és az erős paprika felét felkockázom (akik bátrabbak és kimondottan a csípőset szeretik, az egészet felkockázhatják), és  néhány kanál olívaolajon lassú tűzön összedinsztelem. Ha már kezd barnulni, akkor hat evőkanál ecetet hozzákeverek (rendesen sisteregni fog, és a gőz is kicsap majd mint egy ipari konyhában), majd a felkockázott paradicsomokat is hozzátesszük. Hogy a paradicsom friss íze megmaradjon, én nagy lángra veszem a tüzet néhány másodpercig, hogy a paradicsom megkapódjon, és utána közepes tűzőn még néhány percig kevergetem, majd leveszem a tűzről, hogy ne legyen lecsó jellege. Végül botmixerrel összeturmixolom. A magok és a sárga paprika miatt kellemes narancssárga színe lesz és nem kecsap piros, ami teljesen rendben van. Ízlés szerint sózom.

Az újkrumplit héjastól, régi krumplit pucolva, ha kisebb négy, ha nagyobb hat kockára vágom, és olívaolajban (nem szükséges, hogy szűz legyen), mint a sült krumplit, először közepes, majd nagyobb lángon aranybarnára sütöm (így először megpuhul és utána pirul meg). Papírtörlőre szedem, majd tányérra rakom és a tetejére öntöm a szószt, hogy  mindenki kedvére találjon paradicsomosabb vagy natúrabb krumplikockát. Hideg sörrel vagy könnyedebb vörösborral nagyon jól csúszik:-)) 

Hozzávalók (2 szémélynek tapasként):

1/2 kg újkrumpli
3 közepes paradicsom
1 TV paprika vagy piros húsú  paprika (kápia)
1 erős zöld hegyespaprika
3 nagyobb gerezd fokhagyma
borecet (én sherryecetet használok, de bármilyen borecet megfelelő)
olívaolaj a sütéshez (egy kisebb serpenyőben, a pirulási időszakban kevergetve, sok olívaolaj megspórolható) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése