2011. október 3., hétfő

Padlizsán olvasztott kecskesajttal

Padlizsán olvasztott sajttal
Hát bizony a spanyolok hosszú ideig csak nézegették és portalanították a padlizsánt a polcokon, mielőtt bekerült volna a fazékba...


Spanyolországba Észak-Afrikából érkezett a muzulmán kultúrával, de valószínűleg az arab receptekkel nemigen boldogulhattak, mert  eleinte ehetetlennek tartották, és menős egzotikus dísztárgyként vált ismerté...  De szerencsére  valaki mégiscsak rájött az elkészítés titkára, mert a XV. századtól már mint  egy nagyon finom ehető zöldség lett szószerint megénekelve több irodalmi műben, és pillanatok alatt meghódította az egész mediterrán világot.


Ez ismét egy egyszerű étek, amit kenyér alapja miatt  kézzel is ehetünk, és kiváló uzsonna vagy könnyű vacsora, azonkívül hogy gyorsan elkészíthető tapa. A padlizsánt fél centis szeletekre vágjuk és serpenyőben olívaolajon mindkét oldalát átpirítjuk, majd papírra szedjük. A szalonnát ugyanígy megpirítjuk, majd ezt is kiszedjük. A paradicsomot is felkarikázzuk, illetve a sajtot vékony szeletekre vágjuk. Én itt kecskesajtot használtam, ami kétségtelenül megdobja az ízeket, de lehet bármilyen olvasztásra alkalmas sajt. A kenyérszeletekre tesszük a padlizsánt, a paradicsomot, a bacont és végül a sajtot. A falatokat a betesszük a sütőbe, aló-felső sütés fokozatra, és addig pirítjuk, amíg a sajt megbarnul, illetve a kenyér alja megpirul. Végül fogyasztás előtt, még egy kis olívaolajjal meglocsoljuk… Vegetáriánusoknak bacon nélkül is ajánlott!

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
2 közepes paradicsom
néhány szelet vékony bacon szalonna
kecskesajt
extra szűz olívaolaj

1 megjegyzés: