2011. április 13., szerda

De mi az a tapas?

A tapar szó szerint lefordítva annyit tesz fedni, és eredte kapcsán hasonló, de mégis többféle elképzelés van: sokak szerint egyszerűen egy darab sonkával vagy kenyérrel fedték be a korsókat a légy és por ellen a hosszú és álmos nyári spanyol délutánokon, míg mások szerint a lefedett ételek fedőjén falatoztak és onnan ered az elnevezés. 
Vannak akik azt hangoztatják, hogy X. Bölcs Alfonz kasztíliai királynak volt köszönhető a tapa elterjedése, aki nevéhez híven, egy diéta során jött rá arra a bölcs és praktikus tényállásra, hogy bizony ha a bor mellé esznek is, akkor ügyesen elkerülhető a lerészegedés. Így kötelezte a kocsmákat egy kis harapnivaló felkínálásához az italok mellé. 
Megint mások, a mórok több évszázados spanyol jelenlétéhez kötik a tapas elterjedését, akik nagyon szerettek kis tányérokon felszolgált apró falatkákat enni.

Baszk tapas bár


Akkor falatka, aperitif, sörkorcsolya vagy tapa?

Elsősorban kis falatkákat értünk rajta, amit a bor, sör mellé szolgálnak fel (legtöbbször ingyen). Ha nagyobb adagot kérünk, akkor az már pincho-nak minősül, ami már megfelelhet az előétel kategóriájának és nagyságának is. Ha pedig ennél is nagyobb mennyiséget szeretnénk, akkor az már ración-nak számít és többed magunknak is elég a falatozáshoz.
Természetesen csak rajtunk áll, hogy tapa-ként fogyasszuk-e az ételeket vagy nagyobb adagban, más ételekkel és falatkákkal is kiegészítve, önálló fogásként. Végül is egy informális evési stílust értünk rajta, ahol sokszor közös tányérból falatozunk, és bár a kés-villa nem kötelező, a jó hangulat és beszélgetés annál inkább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése