2012. március 5., hétfő

Tortilla de patatas (spanyol krumplis tojás)


Tortilla de patatas
A tapasok királynője, a baráti és családi összejövetelek egyik legfontosabb kelléke. A bárok büszkesége, a háziasszonyok cégére, gyerekek kedvence. A nagy Ő, amire mindenkinek egyedi receptje van, sőt sokan külön serpenyőt tartanak fenn, kizárólag a tortilla sütéséhez. 

Volt szerencsém díjnyertes változatokat megismerni, és több órás mélypszichológiai beszélgetésbe bonyolódni a témáról. Láttam háziasszonyokat összeveszni a receptről, és esküdt tenni a saját verziójuk mellett. Amikor Spanyolországban megjelent zacskózott bolti változata, szinte kisebb  gasztronómiai forradalom tört ki. Sokan a spanyol kultúra és a  spanyol konyha hanyatlásáról beszéltek... Szóval a "tortilla ügy", halálosan komoly...

Neve igaziból formájából jön, hiszen a tortillát, úgy fordíthatnánk hogy tortácska. (Ezért is ugyanaz az elnevezése mint a mexikói, szintén kerek formájú tortilla kenyérnek.)

Nagyon egyszerű alapanyagokból, egyszerűen elkészíthető, de mégis, ahhoz hogy olyan legyen mint amit a családi összejöveteleken eszünk, kellett egy kis kémkedés... A titok kétségtelenül az apró részletekben van, amit én is csak idővel, anyósok és nagynénik konyhájában eltöltött idő alatt lestem el. A legfontosabb, hogy állandóan lassú tűzön kell készíteni, és a fő cél, hogy a burgonya és hagyma megpuhuljon, de ne piruljon vagy égjen meg, és véletlenül se legyen chips szerű... 

A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, míg a burgonyát pucolás után vékony, néhány mm-es szeletekre vágjuk és megsózzuk. A tojásokat egy nagy és mély edényben felverjük. A hagymát a bőséges olajban (kb. háromnegyed ujjnyi) lassú tűzön (alacsony középtűz, 5-6-os fokozat) sütjük néhány percig, majd hozzáadjuk a krumplit és ugyanezen az az alacsony tűzön kb. 20-30 percig sütjük, amíg puha nem lesz. Amikor beletesszük a burgonyát, az olaj nem lepi el ezt a mennyiséget, ezért hogy valamennyi megpuhuljon, fontos hogy állandóan kevergessük, forgassuk. Ha már összesett a burgonya és szinte szétesik ha a villával megszúrjuk, no akkor a jó. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről.

Kivesszük a burgonyát egy szűrőbe, és egy kanállal kicsit megnyomkodjuk, hogy a lehető legtöbb olaj kijöjjön belőle. Az így olajtól megszűrt krumplit beletesszük a felvert tojásokba és összekeverjük. Kicsit megsózzuk a keveréket is. A serpenyőből kiöntjük az olajat és csak egy nagyobb kanálnyit hagyunk benne. Az összekevert tojásos krumplit visszaöntjük az edénybe, és további 10 percig sütjük, továbbra is lassú tűzön, keverés nélkül. Mikor láthatóan már kezd az alja megszilárdulni, nagy levegőt veszünk és felkészülünk az átfordításra.
A fordítás: A serpenyőnél valamivel nagyobb lapos tányért vagy fedőt használunk, aminek nincs pereme. A lapos tányért ráhelyezem a serpenyőre (mint egy fedőt), majd egyszerűen átfordítom az egészet, hogy  a serpenyő legyen felül. Ilyenkor természtesen kicsit kifolyik a még nyers tojás a tányérra, de ettől ne ijedjünk meg! Ekkor visszateszem a serpenyőt a tűzre, ismét teszek bele egy kanál olívaolajat, és a tányéron lévő tortillát most a nyers részével lefelé csúsztatom a serpenyőbe. Majd a szélét egy fakanállal beleigazítom az edénybe, hogy szép kerek formája legyen. Még kb. 5 percig sütjük, miközben óvatosan meg-meg mozgatjuk a serpenyőt. (Saját ízlésünkön múlik, hogy alaposan átsütjük-e, vagy azt szeretjük ha a tojás kicsit híg benne. Ebben az estben, egy egészen picit hígabb marad.) Ha kész, egyszerűen ráborítjuk egy másik tálra, és torta szerűen felvágjuk, vagy esetleg apróbb kockákban tapasként kínáljuk. 
Hidegen is nagyon finom, sőt sokan kimondottan így szeretik. Nekünk egy könnyű salátával a tökéletes ebéd, vagy néhány olívabogyóval és borral az egyik legjobb tapa.


Hozzávalók:


1 kb. 25 cm átmérőjű serpenyő (kisebb adagnál, érdemesebb arányosan, kisebb átmérőjű serpenyőben készíteni)
1kg burgonya
6 tojás
1 közepes hagyma
olívaolaj 



...Eszti barátnémnak, aki a legnagyobb tortilla rajongó, és egyben fáradhatatlan ösztönzőm a folyamatos tortilla kutatásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése