2011. október 18., kedd

Együk egészségesre Földünket!

by www.hikingartist.com
Egy egészséges étrendet támogató brit kampány, arra hívja fel a figyelmet, hogy kiegyensúlyozott étkezéssel nem csak saját, de Földünk egészségi állapotát is megmenthetjük, azaz szó szerint egészségesebbé ehetjük bolygónkat. A hír felkavart, így utána néztem.
A brit WWF környezetvédő egyesület abból indult ki, hogy jelenlegi környezeti problémáinkban nagy szerepe van annak, hogy milyen táplálkozási szokásaink vannak, azaz hogy mennyi húst, zöldségfélét vagy éppen gabonafélét eszünk. Hiszen étkezési szokásainkkal mi alakítjuk ki az élemiszeripar alapanyag igényét, azaz hogy miből mennyit és milyen körülmények között termeljenek (pld. intenzíven vagy környezetbarát módra). Ezek alapján jelenlegi „globális étkezési szokásunk” egyáltalán nem nevezhető fenntarthatónak és környezetbarátnak, azaz egyre több termőföldre, vízre és energiára van szükségünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson élelem. 


Felesszük a Földet
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy még több erdőt kell kivágni, vagy mondjuk lápot, rétet kell művelés alá vonni, még többet halászni a tengerekből és még több vegyi anyagot használni az intenzívebb termelés érdekében. Így egyre több faj és annak élőhelye tűnik el, és még több üvegházhatású gáz termelődik és még több energiára lesz szükségünk... Ezt még szépíti a népesség rohamos növekedése is, ami  szintén növekvő élemiszer szükségletet vetít előre.
A környezetvédők ezekből a problémákból kiindulva, azt próbálták feltérképezni, hogy miből kellene állnia annak az ideális étrendnek, ami nem veszélyezteti ilyen mértékben a természetet, sőt fenntarthatónak nevezhető, miközben maximálisan fedezi az egészséges tápanyagszükségletet, (természetesen figyelembe véve a Föld növekvő népességének élelmiszer igényét is). 

Ami egészséges, az környezetbarát is

Az eredmény mindenkinek meglepő volt. A környezet számára legjobb „menü” összetétele szinte majdnem megegyezett a dietetikusok által általában ajánlott egészséges étrend felépítésével! (Nálunk ez a táplálékpiramis lenne, amire talán mindenki emlékszik az iskolából...) Ez annyit jelent, hogy ha ezt a környezetbarát étrendet egy 100-as skálán nézzük, akkor a 35 %-ban zöldséget és gyümölcsöt, 29 %-ban gabonaféléket, 15%-ban tejtermékeket és csak 9%-ban kellene cukrot, zsírt és nagy kalória tartalmú ételeket fogyasztani. 
Az igazi különbség a proteint biztosító ételekben van (hús, hal, tojás, hüvelyesek). Ha Földünk üvegházhatást elősegítő káros anyag kibocsátását az élelmiszerekre kivetítve nézzük, azt látjuk, hogy csak a „proteint adó ételek” előállítása 57%-ban felelős érte. Csak a hús és hústermékek 4-12%-ban járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. 
Ezek szerint a környezetbarát diéta fent említett 100-as skáláján hús fogyasztásunkat konkrétan 4%-ra, hal fogyasztásunkat 3%-ra, tojás fogyasztásunkat 1%-ra kellene beállítani.  A szakértők szerint, ezzel a diétával csak az Egyesült Királyságban 2050-re 70%-al lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását!  Ezeken az adatokon azért is érdemes elgondolkodni, mert  Európában a megvett élelmiszer 30%-át kidobjuk. Hogy ez ne csak teória maradjon, a britek már ki is dolgoztak konkrét egészséges bevásárlási listákat  és erre épülő menüket, amit egy hétköznapi család is el tud készíteni.

A hétköznapokban ez annyit jelent, hogy
még több zöldségfélét és gyümölcsöt kellene enni,
kevesebb élelmiszert eldobni,
kerülni a félkész ételeket,
a hús ne fő fogás, hanem inkább kiegészítő legyen,
idénytermékeket kellene ennünk, ha lehet környezetbarát gazdálkodásból.

Úgy tűnik, csak a hozzáállásunkon múlik minden. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése