Amikor kint perzselően lüktet a nap és bent álom és valóság jótékonyan összeolvad, amikor bajaink jelentéktelen semmiségekké süllyednek, amikor ebben a derilikus állapotban csendesen folydogál a nyál a szánkból és a világ békéjét minden porcikánkban érezzük, amikor semmi és senki nem lehet olyan fontos hogy megzavarjon, akkor ebben a semmihez sem hasonlítható gyönyör állapotában szeretném megdicsőíteni a szieszta létezését.
Kétségtelenül nincs helye a mai munkatempóban, illetve csak olyan mediterrán országokban tud még megélni, ahol délután kettőtől ötig leáll az élet vagy a munka stílusa megengedi. Egyébként csak biztatni akarom azokat, akik megtehetik hogy áldozzanak a szieszta oltárán... Előnyei végtelenek, eredete pedig sokkal régebbi mint azt gondolnánk. A siesta kifejezés ugyanis a római időkből származik, és a hatodik órára azaz az "hora sexta"-ra utal, ami a mai időszámítás szerint délután kettő és négy közés esik.
Szinte minden a sziesztával foglalkozó kutatásból kiderül (tényleg nagyon sok van!), hogy az
ebéd utáni alvás az egyik legjobb egészségmegőrző és egyben a legjobb orvosság
az embert felőrlő munka ellen. Nemrég egy spanyol napilap azt is kifejtette, hogy azok a dolgozók akik nem alszanak eleget, évente kb.100 millió euró veszteséget okoznak a munkaadóknak, nem is
beszélve a szerencsétlenségekről, amelyek egy negyedének az álmosság az oka. Persze ebből már az is érthető, hogy a híres mediterrán éjszakák miért is olyan
hosszúak. Egy röpke délutáni alvás után, senkinek sem esik nehezére éjszakába
nyúlóan élvezni az életet...
Persze egyáltalán nem mindegy hogy milyen az a szieszta, hiszen meg vannak a jól kipróbált több évszázados technikái:
- Ebéd után 10-15 perccel, maximum fél óráig érdemes sziesztázni, ugyanis ha ezen túllépünk, könnyen az ellenkezője következik be, azaz fáradtnak és álmosnak fogjuk magunkat érezni.
- Ha végképp nem tudnak ellenállni a csábításnak, mert rossz éjszakánk volt vagy korán keltünk, akkor legalább másfél órát ajánlatos végig aludni, ami egy teljes felfrissülési bombának felel meg.
- Fontos, hogy mindig a bal oldalunkon hajtsuk álomra a fejünket, ami az evés utáni emésztésnek a legjobb segítője.
- A legideálisabb egy nagy fotel vagy a dívány, hogy szervezetünk ne érezze teljes éjszakai komfortban magát.
- Ha egyszer elkezdtük a hagyományőrzést, érdemes mindennap betartani, mert ha nem, szószerint sok fejfájást okozhat.
Persze az igazán komoly sziesztázók evés előtt is szundíthatnak egy kicsit, ami szintén egy elismert és történelmileg alátámasztott szieszta és a spanyol siesta del carnero-nak nevez, azaz birka vagy juh sziesztának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése