Mandulás póréhagymaleves |
Íme egy lelket-testet melengető, a mandula miatt már a karácsonyt idéző spanyol leves, ami bármilyen könnyűnek és krémesnek is tűnik, a mandulától sokkal kiadósabb lesz, mint azt gondolnánk, ami ráadásul, meglepően jól harmonizál a póréval.
A vajon picit átpirítom az apróra vágott fokhagymát és a szeletelt mandulát. Hozzáadom a felkarikázott póréhagymát, és addig kevergetem míg az össze nem esik. Elkeverem két evőkanál liszttel, tovább pirítom, majd szép fokozatosan hozzáadom az alaplevet. Még forralom pár percig a tűzön, majd leveszem, és alaposan összeturmixolom a tejszínnel. Mi így egy kicsit sűrűben szeretjük, tehát érezni lehet benne a mandula szemcséket, de akit ez zavar, az átpasszírozhatja egy tésztaszűrőn, és akkor máris egy teljesen sima, nagyon lágy levest kapunk, (habár én sajnálom eldobni, az így "fennakadt" mandula sűrítményt). Pirított vagy nyers mandulaszeletekkel díszíthetjük.
Egy érettebb olaszrizlinggel egy elegáns nagy belépővé válhat bármilyen különleges, vagy ünnepi vacsorához...
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
100g szeletelt mandula
2 evőkanál liszt
1 liter leveskockából készült alaplé (zöldség vagy szárnyas)
100 ml tejszín
néhány mandulaszelet a díszítéshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése