2012. augusztus 7., kedd

Sárgadinnye leves olívaolajjal

Sopa de melón by G. Róbert
Ha a korábbi bejegyzés a szieszta dícséretéről szólt, akkor ez most kimondottan az olívaolaj és a sárgadinnye dícsérete kell hogy legyen...

Egy leves, ami tényleg az, ami. Semmi bűvészkedés nincs tejszínnel, joghurttal vagy cukorral, hiszen akkor nem is jöhetne abból az eldugott kis extremadúrai faluból, ahol először kóstoltuk ezt a különleges de végtelenül egyszerű, és azt hiszem mára már "rusztikusnak" számító hűsítőt. Persze két fontos alapfeltétele azért van: az érett sárgadinnye és a jófajta extra szűz olívaolaj. 

A sárgadinnyét kivágjuk a héjából, megtisztítjuk a magoktól és az olívaolajjal összeturmixoljuk, majd néhány órát a hűtőben hadjuk állni. Evéskor megszórhatjuk sonakszeletekkel vagy mentával, de szerintem így önmagában tud a legjobban életre kelni ez a hatalmas páros. Ha nincs szerencsénk a dinnyével és nem igazán édes, akkor érdemes a már kész levest 1-2 napig is a hűtűben tárolni, ahol szépen "beérik".

Egyébként, hogy érzékeljük és élvezzük az olívaolaj rendkívüli krémesítő és ízesítő erejét, érdemes megkóstolni a turmixot olaj nélkül is, és érezni hogyan változik az állaga, ahogy egyre több olívaolajat adunk hozzá. 

Hozzávalók:

1 közepes érett sárgadinnye
8-10 evőkanál extra szűz olívaolaj
hideg hűtőszekrény
esetleg (spanyol) sonka szeletek vagy menta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése