2011. április 28., csütörtök

Kábulat... és narancsvirágos limonádé

Narancsfa virággal
Ha létezik mennyország, akkor ott biztos ilyen illat van. Mély, édeskés, parfümös, nehéz és buja. Narancsvirág virágzáskor érkeztünk Valenciába a tengerpart közelébe. Mindenhol ezt az illatot lehet érezni, a tengerparton sétálva, a hegyekbe, a falvak utcáin... Valencia Spanyolország egyik fő narancstermelő régiója és a tengerpart mögött végtelen narancsültetvények húzódnak meg, ahol ez az illat már-már bódító.

Ilyenkor készítik a az „agua de azahart” (a név az arab zahr, azaz virág szóból ered), a narancsvirágvizet, amit szívesen használnak itt nyugtatóként, szédülés ellen, bőrfrissítőként, és nem utolsó sorban, édességek alapanyagaként. (Otthon az arab boltokban lehet megtalálni.)

Természetesen, első dolgom ebben az illatorgiában az volt, hogy gyorsan beszerezzek egy kisüveg narancsvirágvizet, amiből végre, a napos és meleg időjáráshoz méltó frissítő született meg.


Narancsvirágos limonádé


Narancsvirágos limonádé a kertben

Az ásványvizet elkeverem két citrom levével és négy teáskanálnyi narancsvirágvízzel. Ízlés szerinti barna/fehér cukorral édesítem és alaposan elkeverem, hogy a cukor feloldódjon. Természetesen a barna cukortól kissé barna színű lesz a limonádé és kissé karamellizált ízű, így akit ez zavar, annak érdemes fehér cukrot használnia. Jégkockával és gyümölcskarikákkal kínálom. 

Nagyon dögös frissítő, de alkohol nélküli koktélként is megállja a helyét...








Hozzávalók:

1 liter ásványvíz
barna vagy fehér cukor
2 citrom
narancsvirágvíz
néhány citrom- és narancskarika a díszítéshez
jégkocka



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése