Tortilla de patatas |
Volt szerencsém díjnyertes változatokat
megismerni, és több órás mélypszichológiai beszélgetésbe bonyolódni a témáról. Láttam háziasszonyokat összeveszni a receptről, és esküdt tenni a saját verziójuk mellett. Amikor Spanyolországban megjelent zacskózott bolti változata, szinte kisebb gasztronómiai forradalom tört ki. Sokan a spanyol kultúra és a spanyol konyha hanyatlásáról beszéltek... Szóval a "tortilla ügy", halálosan komoly...
Neve igaziból formájából jön, hiszen a tortillát, úgy fordíthatnánk hogy tortácska. (Ezért is ugyanaz az elnevezése mint a mexikói, szintén kerek formájú tortilla kenyérnek.)
Nagyon egyszerű alapanyagokból, egyszerűen elkészíthető, de mégis, ahhoz hogy olyan legyen mint amit a családi összejöveteleken eszünk, kellett egy kis kémkedés... A titok
kétségtelenül az apró részletekben van, amit én is csak idővel, anyósok és
nagynénik konyhájában eltöltött idő alatt lestem el. A legfontosabb, hogy állandóan lassú tűzön kell készíteni, és a fő cél, hogy a burgonya és hagyma megpuhuljon, de ne piruljon vagy égjen meg, és véletlenül se legyen chips szerű...
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, míg a burgonyát
pucolás után vékony, néhány mm-es szeletekre vágjuk és megsózzuk. A tojásokat egy nagy és
mély edényben felverjük. A hagymát a bőséges olajban (kb. háromnegyed ujjnyi) lassú tűzön (alacsony
középtűz, 5-6-os fokozat) sütjük néhány percig, majd hozzáadjuk a
krumplit és ugyanezen az az alacsony tűzön kb. 20-30 percig sütjük, amíg puha nem lesz. Amikor
beletesszük a burgonyát, az olaj nem lepi el ezt a mennyiséget, ezért hogy valamennyi megpuhuljon, fontos hogy
állandóan kevergessük, forgassuk. Ha már összesett a burgonya és szinte szétesik ha a villával
megszúrjuk, no akkor a jó. Lehúzzuk a serpenyőt a tűzről.
Kivesszük a burgonyát egy szűrőbe, és egy kanállal kicsit megnyomkodjuk,
hogy a lehető legtöbb olaj kijöjjön belőle. Az így olajtól megszűrt krumplit
beletesszük a felvert tojásokba és összekeverjük. Kicsit megsózzuk a keveréket is. A serpenyőből kiöntjük az olajat és csak egy nagyobb kanálnyit hagyunk benne. Az összekevert
tojásos krumplit visszaöntjük az edénybe, és további 10 percig sütjük, továbbra
is lassú tűzön, keverés nélkül. Mikor
láthatóan már kezd az alja megszilárdulni, nagy levegőt veszünk és felkészülünk
az átfordításra.
A fordítás: A serpenyőnél valamivel nagyobb lapos tányért vagy
fedőt használunk, aminek nincs pereme. A lapos tányért ráhelyezem a serpenyőre (mint egy fedőt), majd
egyszerűen átfordítom az egészet, hogy
a serpenyő legyen felül. Ilyenkor természtesen kicsit kifolyik a még
nyers tojás a tányérra, de ettől ne ijedjünk meg! Ekkor visszateszem a
serpenyőt a tűzre, ismét teszek bele egy kanál olívaolajat, és a tányéron
lévő tortillát most a nyers részével lefelé csúsztatom a serpenyőbe. Majd a
szélét egy fakanállal beleigazítom az edénybe, hogy szép kerek
formája legyen. Még kb. 5 percig sütjük, miközben óvatosan meg-meg mozgatjuk a serpenyőt.
(Saját ízlésünkön múlik, hogy alaposan átsütjük-e, vagy azt szeretjük ha a tojás
kicsit híg benne. Ebben az estben, egy egészen picit hígabb marad.) Ha kész,
egyszerűen ráborítjuk egy másik tálra, és torta szerűen felvágjuk, vagy esetleg
apróbb kockákban tapasként kínáljuk.
Hidegen is nagyon finom, sőt sokan kimondottan így szeretik. Nekünk egy könnyű salátával a tökéletes ebéd, vagy néhány olívabogyóval és borral az egyik legjobb tapa.
Hozzávalók:
1 kb. 25 cm átmérőjű serpenyő (kisebb adagnál, érdemesebb arányosan, kisebb átmérőjű serpenyőben készíteni)
1 kb. 25 cm átmérőjű serpenyő (kisebb adagnál, érdemesebb arányosan, kisebb átmérőjű serpenyőben készíteni)
1kg burgonya
6 tojás
1 közepes hagyma
olívaolaj
só
...Eszti barátnémnak, aki a legnagyobb tortilla rajongó, és egyben fáradhatatlan ösztönzőm a folyamatos tortilla kutatásban...
...Eszti barátnémnak, aki a legnagyobb tortilla rajongó, és egyben fáradhatatlan ösztönzőm a folyamatos tortilla kutatásban...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése